KONTORARBEJDE BLIVER FULDSTÆNDIG VILDT

af Mads Bendixen, 21. november 2015

Er du lidt træt af at sidde på din kontorstol og kigge på din skærm og taste i tasterne, kun afbrudt af et telefonopkald hist og et kaffemaskinebesøg her? Fortvivl ikke. Den vildeste fremtid for kontorarbejderen er lige rundt om hjørnet.

Kontor-cyborgen er på vej

Alle vores forskellige teknologiske hjælpemidler er ved at smelte godt og grundigt sammen. Det gælder også på kontoret. Vi er allerede blevet mere mobile, fordi vi kan finde en skærm og en internetopkobling mange steder. Arkiver og dokumenter er både fysiske og digitale. Det er i det hele taget blevet sværere og sværere at se, hvor det fysiske kontor slutter og det virtuelle cyberspace-kontor begynder. Men snart kan vi endda heller ikke se, hvornår kontoret slutter og mennesket begynder. Kontor-cyborgen er på vej! Efterhånden som cyberspace, virtual reality, the internet of things, wearables, augmented reality, og hvad det ellers hedder, udvikler sig og forbindes, kommer vi til at opløse endnu flere grænser.

Lad mig prøve at illustrere

I GÅR stod du op, tog dit tøj på, pakkede tasken, lagde den i bilen og kørte på arbejde, hvor du fandt dit skrivebord og startede din computer.

I MORGEN står du op og tager din computer på (den sidder i dine smykker, briller og tøjet) og går ned i din bil, som kører dig på arbejde. Du kan egentlig arbejde hvorfra du vil, men lad os bare sige, at du tager hen på kontoret.

I GÅR satte du dig ved bordet i storrumskontoret og efter nogen tid var du nødt til at gå på jagt efter et sted med mere ro og mere ilt i luften.

I MORGEN finder du en Brody-kabine, så du kan sidde mere uforstyrret. Idet iltniveauet registreres som lavt i din kabine, skrues der automatisk op for din personlige ventilation.

I GÅR sad du og arbejdede koncentreret i længere tid med noget som drillede. Du var til sidst godt gal, træt i hovedet og stresset, og de sidste to timer du arbejdede var meget ineffektive, men uden at du lagde mærke til det i situationen.

I MORGEN sidder du og arbejder koncentreret i længere tid med noget som driller. På et tidspunkt giver din personlige assistent (den sidder i dit armbånd) besked om, at dine symptomer på stress har ligget på et for højt niveau for længe, og at du derfor bør tage en pause.

I GÅR fandt du ud af, at det kunne være rart med en gåtur, så du ringede til din kollega fra den anden afdeling og aftalte en lille gåtur rundt i nabolaget, som I plejede.

I MORGEN finder du ud af, at det kunne være rart at gå en tur med din kollega fra den anden afdeling, så du stiller dig på gå-feltet i kontoret og tager din VR-maske på. I en helt naturtro, men simuleret, verden mødes du med kollegaen og I får en god snak mens I tager en skøn vandretur – denne gang har I valgt en rute i solbeskinnede Alper.

I GÅR gik du til frokost og mødte heldigvis den kollega, som kunne hjælpe dig, men som ikke havde returneret dine telefonopkald. Du fandt din smartphone frem og viste ham nogle arbejdstegninger. Det var lidt besværligt på den lille skærm.

I MORGEN går du til frokost og tænder kamera og scanningsfunktion på dine briller og beder dem hjælpe dig med at finde den kollega, du har ledt efter. Du sætter dig hen til ham og lægger brillerne på bordet. Brillerne projicerer dine arbejdstegninger frem på bordet foran jer. I får en snak om tegningerne og redigerer i dem på bordet undervejs.

I OVERMORGEN tager du slet ikke ind på kontoret, men tager bare din hololens på og blander dine omgivelser med holografiske elementer, så kontor, redskaber og kolleger kan følge dig, ligegyldig hvor du er. Se dette filmklip:

Kom med dine eksempler, tak

Innovationspsykologi handler, blandt meget andet, om at forstå, hvordan den teknologiske udvikling ændrer vores muligheder som mennesker. Fremtidens innovationer bliver nemlig lavet af fremtidens cyborgs. Det vil derfor glæde mig, hvis du vil bidrage ved at besvare dette blogindlæg med dine eksempler på, hvordan arbejdslivet I GÅR bliver I MORGEN.

Del siden: Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

2 thoughts on “KONTORARBEJDE BLIVER FULDSTÆNDIG VILDT

 1. Henrik siger:

  Hej Mads,

  Super spændend indæg, måske får jeg den direkter på mit ur i morgen sammen med et forslag til hvor jeg kan få den bedste shawarma i nærheden af mig.

  Håber alt ved hos dig

  Hilsen

  Henrik

  • Mads Bendixen siger:

   Tak Henrik. Ja. Og gad vide, hvor længe vi skal vente før vi kan spise en god virtuel shawarma – eller måske i første omgang bare en der er 3D-printet?
   Håber alt vel!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *