Af Thomas Rosenberg, cand.psych.
Hvordan kan man som ledelsesteam arbejde effektivt og systematisk med de fejlslutninger (kognitive bias), der ofte underminerer kvaliteten af den strategiske beslutningstagning på ledermøder? Et nyt og spændende bud på dette kommer fra disciplinen adfærdsdesign.
I Danmark er adfærdsdesign – og nudging – indtil videre ret ensidigt blevet synonym med en (i længden) trættende rerun af den ikoniske flue i pissoiret eller fodspor på strøget, og med adfærd der udspiller sig i funktionelle kontekster som det offentlige toilet, vejen, kantinen, supermarkedet eller lufthavnen m.v. Men hvad nu hvis vi skubber disciplinen adfærdsdesign højere op i værdikæden for at blive anvendt i et egentligt strategisk perspektiv, og nu med ledermødet som den adfærdsmæssige kontekst? Hvilke nye muligheder vil det eventuelt åbne op for?
Tankemæssige fejlslutninger i et nyt perspektiv
Tankemæssige fejlslutninger i grupper. Vi ved, at de er der. Vi kan læse om dem og være opmærksomme på dem. Men forsvinder de af den grund? Nej, vel? Men hvis vi vil gøre os forhåbninger om at reducere noget af deres magt, så bliver vi nødt til at forsøge at konfrontere dem, lægge dem frem på mødebordet så at sige, og bevidst arbejde med dem – hver gang.
Professor Dan Lovallo og McKinsey direktør Olivier Sibony har eksempelvis identificeret fem overordnede kategorier af tankemæssige fejlslutninger, der konstant venter på at påvirke gruppers strategiske beslutningsproces i uheldige – og nogle gange – skæbnesvangre retninger: 1. “Handlingsorienterede bias”, 2. “Interesse-bias”, 3. “Mønstergenkendelses-bias”, 4. “Sociale bias” og 5. “Stabilitets-bias”. Konkrete eksempler på tankemæssige fejlslutninger, inden for kategorierne, er eksempelvis overdreven optimisme, upassende tilknytning, falske analogier, champion bias, polarisering, bekræftelsesbias, tabsaversion og status quo bias osv. (McKinsey Quarterly, 2010).
Og hvad så? Vi ved at strategiske beslutninger er af afgørende betydning for en organisations succes eller fiasko. De fleste vil nok også erkende, at strategiske beslutninger pr. definition ikke er rutine. Det centrale spørgsmål bliver derfor, hvordan topledere kommer frem til deres strategiske beslutninger? Og hvordan de bliver bedre til at udføre den ædle kunst at træffe de bedste strategiske beslutninger?
Nedenstående er et forsøg på at videreformidle korte og handlingsorienterede idéer til, hvorledes man som leder (forhåbentlig) kan adfærdsdesigne sig frem til møder med færre fejlslutninger og en stærkere strategisk beslutningstagning til følge (inspireret af McKinsey Quarterly, 2010, “Taking the bias out of meetings”):
Involver de rigtige personer
Skab den rette atmosfære
Her er det bl.a. interesse-bias og sociale bias, der er på spil, og som forsøges minimeret:
Styr diskussionen
Her adresseres bl.a. handlingsorienterede bias som overdreven optimisme samt sociale bias som konformitet og groupthink:
Følg op
Indfør et tilbagevendende ritual, hvor du træder tilbage for at evaluere jeres beslutningsprocesser på ledermødet – brug en udefrakommende observatør til at identificere eventuelle kilder til fejlslutninger (bias). Dit ledelsesteam kan eksempelvis have et blind spot omhandlende stabilitets-bias som tabsaversion og status quo bias.
En afsluttende bemærkning
Jeg ved godt, at de netop gennemgåede anvisninger umiddelbart kan virke banale. Alligevel kan det være svært for de fleste ledelsesteams og CEOs at bringe ovenstående opmærksomheder til live i forbindelse med vigtige strategiske beslutninger. Oplevelsen af kontroltab, manglende erkendelse af at tingene måske kan gøres bedre end nu og en begrænset vilje til at træne de adfærdsmæssige greb i praksis kan meget vel spænde ben. Men hvad er alternativet? Og hvilke muligheder forbliver uforløste, hvis CEO’en ikke også evner at tænke sig selv som designer af strategisk beslutningsadfærd?